eco bergen
De mooiste nationale parken ter wereld!
mei 27, 2018
united economy
United Economy, een duurzaam handelsnetwerk
januari 22, 2022

Plastic alternatieven voor schonere oceanen

vuil strand

In 2050 zullen we een nieuw dieptepunt bereiken. Tegen die tijd zal er namelijk meer plastic in onze oceanen aanwezig zijn dan vissen. We kunnen dit altijd nog terug draaien door met elkaar samen te werken en voor de duurzaamste opties te kiezen.

Vandaag de dag zijn er 3 single use plastic producten die in overvloed te vinden zijn in onze natuur. We hebben het over rietjes, flesjes en tasjes. Deze producten worden vaak, na eenmalig gebruik, weggegooid. Het overgrote deel hiervan komt in de natuur terecht.

Voor deze producten zijn alternatieven, de meest duurzame hebben wij opgesomd.

 

Dagelijks worden er meer dan honderd miljoen plastic rietjes gebruikt. In de Verenigde Staten alleen al worden er 500.000.000 rietjes per dag gebruikt. Dit zijn de alternatieven:

 

Metalen rietjes

 

 

 

 

 

 

 

 

Via: https://www.kleankanteen.com/search?type=product&q=straw

In tegenstelling tot plastic rietjes, zijn deze rietjes 100% veilig en duurzaam. De rietjes zijn namelijk gemaakt van roestvrij staal met een flexibel en afneembaar topje van foodgrade siliconen. De set komt met een RVS rietjesborstel met haartjes van natuurlijke palmvezel. Zo houd je de rietjes eenvoudig schoon, en kun je ze eindeloos blijven gebruiken.

 

Bamboe rietjes

Via: https://www.bambuhome.com/products/bamboo-straws

Geen wegwerp rietjes meer nodig met deze leuke duurzame rietjes van echte bamboe stengels. Bamboe is van nature heel hygienisch en dus heel geschikt als herbruikbaar rietje. Omdat de rietjes gemaakt zijn van normale rietstengels is ieder rietje anders van dikte. Het materiaal is verder erg stevig en dus heel lang met veel plezier te gebruiken, opnieuw en opnieuw. Met het meegeleverde rager borsteltje kun je de rietjes goed van binnen reinigen.

 

Tarwe rietjes

Via: http://www.ecostrawz.co.uk/50-x-natural-wheat-drinking-straws-215mm-434-p.asp

Deze natuurlijke rietjes zijn vervaardigd van niets anders dan tarwe, waardoor ze wegwerpbaar, maar biologisch afbreekbaar en composteerbaar zijn. Omdat deze rietjes zijn gemaakt van een natuurlijk materiaal, is elk rietje uniek. Deze rietjes zijn ook af te knippen naar een gewenste lengte.

Wereldwijd worden er elke minuut één miljoen plastic wegwerpflessen verkocht. Minder dan de helft hiervan wordt gerecycled en van slechts 7 procent worden nieuwe plastic flessen gemaakt. Dit zijn de alternatieven:

 

Composteerbare bekers

Via:https://100procenteco.nl/product/bierglaslimonadeglas-pla-biodore/

Biodore-glazen zijn gemaakt van sterk, voedselveilig PLA; een natuurlijke, composteerbare grondstof. Een prima aanvulling als je graag werkt met producten die zijn gemaakt van natuurlijke materialen. PLA is een biologische kunststof, het zogenoemde polylactide (ook wel PLA of polymelkzuur) op zetmeelbasis, wat voornamelijk uit maïs of tarwe gewonnen is. Biodore-bekers van PLA zijn geschikt voor koude dranken.

 

Glazen flessen

Via: https://myequa.com/collections/glass-bottles

Deze glazen flessen worden gemaakt van borosilicaatglas van de beste kwaliteit. Daarbij worden ze geproduceerd in Europa. De fles is gemaakt om warme en koude substanties veilig te houden. Hierdoor is de fles perfect om thuis, onderweg, op school of op het werk uit te drinken.

 

Roestvrijstalen flessen

Via: https://www.kleankanteen.com/search?type=product&q=stainless+steel

Deze fles bestaande uit roestvrijstaal en een bamboe dop is geheel plastic vrij. De waterfles gaat lang mee en zorgt daarmee voor minder gebruik van materialen. In tegenstelling tot veel plastic bekers bevatten deze flessen geen BPA, weekmakers, lood of andere ongezonde stoffen en hoeven ze niet vervangen te worden omdat er een vies geurtje of smaakje aan zit.

 

Gerecyclede tassen

Per dag worden er wereldwijd tussen de één biljoen en vijfhonderd biljoen plastic tasjes ter wereld gebruikt. De gemiddelde gebruiksduur van een plastic tasje ligt rond de 12 minuten. De korte gebruiksduur van een plastic tas en het zwerven van deze tassen in het milieu kunnen we verminderen met deze alternatieven:

 

Via:https://100procenteco.nl/product/bio-papieren-draagtassen-bruin-biodore/

Authentieke en stevige papieren draagtassen van natuurlijke materialen voor gerechten, snacks en boodschappen. De blanco uitvoering is perfect om de tas eigen te maken met een logosticker of stempel. Het natuurlijke, voedselveilige materiaal is FSC-gecertificeerd en kan naderhand gewoon bij het oud papier.

 

Stoffen tassen

 

De stoffen tassen worden steeds meer gebruikt door consumenten. Ze zijn veel milieuvriendelijker, kunnen biologisch zijn en worden gemaakt van uitsluitend natuurlijke materialen. Ze zijn stevig en herbruikbaar. De stoffen tassen zijn niet alleen handig om je spullen in te dragen, maar ze kunnen ook als modeaccessoire of promotiemiddel dienen.