Organiseer je een nieuwjaarsfeestje en wil je graag rekening houden met speciale wensen of allergieën zodat iedereen mee kan smullen? Maak dan je oliebollen volgens dit recept! Fijne jaarwisseling en een duurzaam 2018 gewenst!
Wat heb je nodig?
Voor ongeveer 12-15 oliebollen
- 250 ml lauwwarme plantaardige melk (bijv. amandelmelk of sojamelk)
- 125 gram rijstmeel
- 125 gram amandelmeel
- 100 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel (te koop in diverse supermarkten)
- 2 eieren
- 7 gram gedroogde gist
- 2 theelepels kaneel
- 1 grote appel (Jonagold)
- 1 theelepel vanille extract
- 200 gram rozijnen
- snuf zout
- sap van een halve citroen
- eventueel 1 eetlepel honing of agavesiroop
- wat kokosrasp (of poedersuiker)
En hoe maak je het?
- Snijd de appel in kleine blokjes
- Meng de drie soorten meel met kaneel, zout, rozijnen, gist, eieren, appelblokjes en zet de keukenmachine aan. Voeg dan de lauwwarme amandelmelk toe, samen met het vanille extract, citroensap en eventueel de honing. Laat minimaal 5 minuten mixen.
- Leg een vochtige theedoek over de kom en zet de kom op een warme plek (bijv. onder of boven de verwarming). Laat een uur rijzen.
- Zet een grote wok op het vuur en verwarm hierin olie (zonnebloemolie of kokosolie) tot 175 graden, of gebruik een normale frituurpan.
- Maak dan met twee lepels zo goed als het lukt bolletjes van het deeg. Dit vond ik het lastigste stukje. Maak de deegbolletjes niet te groot. Laat het deeg voorzichtig van de lepel afglijden in de olie en maak zo een stuk of 4 tot 5 deegbolletjes tegelijk in de pan. Laat ze een paar minuten drijven en draai om. Draai ze net zolang tot ze aan alle kanten mooi (donker)bruin zijn, anders zijn ze niet gaar vanbinnen.
- Laat ze op een schaal met wat keukenpapier uitlekken en bestrooi met kokosrasp of poedersuiker. Je kunt ze luchtdicht een aantal dagen bewaren. Warm ze heel even op in de oven, dan zijn ze het lekkerst! Geniet ervan :-)!
Bron: www.focusonfoodies.nl