oliebollen
Recept: glutenvrije oliebollen
december 30, 2017
100%eco op festivals
april 17, 2018

Duurzame schoonmaaktips

In de winkel is er keuze genoeg in reinigingsproducten, helaas bevatten de meeste middelen ingrediënten die niet erg goed zijn voor mens en milieu. Gelukkig zijn er simpele methoden en producten om het nieuwe jaar schoon en fris te beginnen. In dit blog geven je wat duurzame schoonmaaktips. 

 

Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen
Gebruik geen bleekwater. Dit bevat chloor en is erg slecht voor het milieu. Regelmatig schoonmaken met een natuurlijke zeep of een allesreiniger is even hygiënisch en minder schadelijk voor het milieu. Oplosmiddelen en drijfgassen zijn vluchtige organische stoffen (VOS). Deze dragen bij aan smogvorming. Oplosmiddelen zitten in vlekkenmiddelen, glasreinigers, ruitenwisservloeistof en sommige onderhoudsmiddelen. Drijfgassen zitten in spuitbussen.Vermijd chemische ontstoppingsmiddelen. Kies voor de zuignap of gewone sodakorrels waar u heet water over giet voor het ontstoppen van een verstopte afvoer. Kies voor azijn voor het ontkalken i.p.v. voor chemische ontkalkmiddelen. Je kunt ook kiezen voor een ecologisch schoonmaakmiddel tegen kalk en ander vuil. Lees hier meer over onze lijn van Green Care PROFESSIONAL

Ventileer regelmatig je huis
Door chemische reinigingsmiddelen en bouwmaterialen die toxische stoffen ‘uitademen’ kan de luchtkwaliteit binnen soms veel slechter zijn dan buiten. Daarnaast zijn de nieuwe huizen vaak enorm goed geïsoleerd en zitten daarmee potdicht. Het is daarom goed om je huis regelmatig te luchten en als je gaat slapen je raam lekker open te zetten.

Pas op met anti-bacteriële reinigers
Ze duiken steeds vaker op de anti-bacteriële reinigers. Ze doen ons geloven dat het noodzakelijk is om anti-bacterieel te reinigen. Dit is echter onzin het blijkt juist contra productief te zijn omdat het ook de natuurlijke ‘goede’ bacteriën op de huid aantast waardoor bacteriën juist meer kans krijgen. Daarnaast is het aangetoond dat water en zeep net zo goed werkt.

Gebruik natuurlijke luchtverfrissers
Weg met die chemische luchtverfrisser met kunstmatige luchtjes. Haal bloemen en planten in huis die een lekkere geur verspreiden en de lucht filteren. Verder hebben een aantal ecologische merken natuurlijke luchtverfrissers.

Hou je aan de dosering
Volg de doseervoorschriften op het etiket. In praktijk wordt dikwijls veel te veel schoonmaakmiddel gebruikt. Dit is verspilling en zorgt bovendien voor streepvorming en plakkerigheid, waardoor nogmaals gereinigd moet worden. Let extra op bij geconcentreerde producten omdat de kans op overdosering hier vrij groot is.

Gebruik microvezeldoekjes of composteerbare vaatdoekjes
Microvezeldoekjes zijn dan wel geen natuurlijk product, maar ze gaan enorm lang mee (600 beurten) waardoor ze volgens mij de voorkeur hebben boven katoenen doekjes of wegwerpdoekjes. Met een microvezeldoekje kun je met weinig schoonmaakmiddel snel en grondig schoonmaken. Je kunt de doekjes droog of nat gebruiken. Wil je liever een natuurlijk alternatief? Koop dan composteerbare vaatdoekjes in onze webshop

Duurzame energie
Je zou het misschien niet bedenken, maar de belangrijkste milieubelasting van schoonmaken is: het gebruik van warm water. Tenminste, als daarvoor fossiele brandstoffen zijn verbrand en dus CO2 is uitgestoten. Water dat is verwarmd door een zonneboiler, heeft dat milieunadeel niet.

Gebruik je wasmachine bewust
Dat je de was ook op een lagere temperatuur schoon kunt krijgen is algemeen bekend. Maar de grootste besparing voor het milieu zit wellicht in het gebruik van minder wasmiddelen. Door meer gericht te doseren belast je het milieu een stuk minder. Als je beter doseert hoef je ook minder wasmiddelverpakkingen te kopen en bespaar je op meerdere manieren.
Was nog duurzamer door het gebruik van een natuurlijk wasmiddel, probeer eens de wasmiddelen van Seepje.

 

Bron: https://www.duurzaamthuis.nl