H8ogte festival
100%eco zorgt voor de festivalbillen op H80 Festival
mei 23, 2017
eco groen
Zelfvoorzienend wonen in Nederland, het kan!
september 26, 2017

Tips om duurzamer te BBQ-en

In de zomer zijn we graag buiten, ook als het gaat om eten. Veel mensen houden van barbecuen, al is het helaas niet heel erg goed voor het milieu. Gelukkig zijn er een paar tips, waarmee je al wat groener kunt gaan grillen!

1. Koop twee barbecues in plaats van één
Hoe groter de barbecue, hoe meer brandstofverbruik. En dat betekent weer dat er meer broeikasgassen vrijkomen. Pas de grootte van je barbecue dus aan op de hoeveelheid mensen waarmee je barbecuet. Wil je regelmatig barbecuen met je gezin, maar ook met een grotere groep vrienden? Koop twee kleinere barbecues in plaats van één grote barbecue.

2. Kies voor duurzaam materiaal
En als je ervoor kiest twee barbecues te kopen, ga dan voor kwaliteit. Een duurdere barbecue die langer meegaat, bespaart op de lange termijn geld en het milieu.
En dat geldt ook voor alle attributen voor bij de barbecue. Geen wegwerpproducten die maar een keer of een seizoen meegaan dus.

3. Gebruik duurzaam houtskool
Wist je dat bijna alle houtskool vervuild is en onder erbarmelijke omstandigheden wordt gemaakt? Dat kan dus duurzamer. Een goed alternatief zijn de kokosbriketten van BAST. BAST bbq-kokoskool is een merk van Martono&Company, opgericht door Jeroen Martono Janssens. Het is een prachtig alternatief voor regulier houtskool en goed voor de consument, lokale communities in Indonesië en het is minder milieu belastend. Klik hier voor meer info en verkooppunten.

Maar de meest duurzame optie is de elektrische barbecue of de gasbarbecue. Deze geven minder rook dan barbecues met houtskool of briketten en zijn dus beter voor het milieu.

4. Eet minder vlees!
Bij barbecuen denk je meestal aan vlees. De veehouderij, waarin vlees wordt geproduceerd, verbruikt veel water en stoot broeikasgassen uit. De effectiefste manier om dit tegen te gaan: geen of minder vlees eten. Als je ervoor kiest om minder vlees te eten, kies dan voor biologisch vlees. Bij biologische landbouw wordt geen gebruik gemaakt van kunstmatige meststoffen en pesticiden, onderkent men het belang van biodiversiteit en worden de hoogste standaarden van dierenwelzijn doorgevoerd. Tip: gooi eens een keer een visje op de bbq, kijk wel even op de viswijzer voor de duurzaam gevangen vissoorten.

5. Eet meer groente
Er zijn natuurlijk ook heel veel andere bbq recepten zonder vlees of vis. Klik hier voor de heerlijkste vegetarische bbq recepten.

6. …maar verspil geen voedsel
Herkenbaar: met barbecuen kopen we eigen altijd te veel voedsel in. Zonde, want vaak komt het niet meer op en gooien we het weg.  Zo wordt er jaarlijks 0,8 miljard euro aan eten weggegooid in Nederland. Tip: Probeer bewust en op maat in te kopen en laat eten zo lang mogelijk afgedekt in de koelkast staan. Zijn er restjes over? Zet ze snel in de koelkast of bereid ze op de barbecue.