bio toiletpapier

Over Cascades

Eco hygiënepapier van 100%eco wordt geproduceerd door Cascades, een Canadees bedrijf dat op innovatieve en duurzame wijze afvalmateriaal zoals papier- en kartonvezels verwerkt om er vervolgens gerecyclede verpakkingen en hygiëneproducten van te produceren. Door de unieke productiemethoden is Cascades één van de meest duurzame producenten ter wereld op het gebied van eco hygiënepapier.

Shoppen
Home / Over cascades tissue group

Historie van Cascades

Cascades is in 1964 opgericht door de familie Lemaire. Terwijl de stortplaatsen volliepen, vroeg vader Antonio Lemaire zich af hoe ze materialen konden hergebruiken. In 1957 richtte zijn familie Drummond Pulp & Fiber op om afval terug te winnen en pulp te recyclen. Antonio en zijn zonen ontdekten zo een manier om oud papier weer nieuw papier te maken. Ze kochten een verlaten papierfabriek in Kingsey Falls, Quebec, en richtten daar in 1964 Cascades op.

Met de broers Bernard, Laurent en Alain aan het roer, maakte het bedrijf in de jaren zeventig een groeispurt door de oprichting van Cascades Forma-Pak (de eerste pulpfabriek met 100% gerecyclede vezels) en fabrieken in onder andere meerlaags karton, containerboard en tissuepapier.

In de jaren tachtig opende Cascades een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in de pulp- en papierindustrie en werd Cascades Énergie opgericht. Deze dochteronderneming beheerde een gloednieuwe warmtekracht-koppelingsinstallatie op aardgas, de eerste in Canada.

Een groene missie

Tot op de dag van vandaag richt Cascades zich op haar missie: het bieden van duurzame en innovatieve oplossingen om het welzijn van mensen, gemeenschappen en de planeet verbeteren.

over cascades group
cascades group recycled, recycling, 7 maal recyclen

Recycling

De papierindustrie, die nog steeds wordt gedomineerd door nieuwe vezelproducten (zoals hout), is de vierde grootste producent van broeikasgasemissies en de grootste gebruiker van industrieel proceswater. Gelukkig kunnen veel papierproducten zoals kantoorpapier en golfkartonnen dozen vijf tot zeven keer worden gerecycled. Juist omdat dit papier niet meer zal worden gerecycled na eindgebruik, maar verdwijnt in het rioolsysteem of bij het afval, heeft Cascades al bij haar oprichting gekozen voor een duurzaam productiemodel. Cascades bespaart per jaar ongeveer 44 miljoen bomen door het recyclen van oud papier. Het hygiënepapier van Cascades Pro® is volledig vervaardigd uit gerecycled oud papier en post-consumermateriaal.

Cascades heeft een uniek recycling proces en is hiermee één van de grootste afvalverwerkers in Noord-Amerika, met 21 verzamelpunten van oud papier in Canada en De Verenigde Staten. Het voorziet in haar eigen grondstoffen, beheerst alle activiteiten van het recycleproces en maakt daarmee de cirkel rond.

Productie

Het produceren van gerecycled papier heeft ten opzichte van natuurlijke vezels van bomen, een veel lagere impact op het milieu. Maar ook papier vervaardigd uit gerecyclede vezels, kost behoorlijke hoeveelheden lucht, water en energiebronnen.

100%eco kiest daarom bewust voor het assortiment van Cascades. Het bedrijf is een ware pionier op het gebied van duurzame papierrecycling, omdat zij zich heeft toegelegd op alle schakels binnen het proces; het opzetten van afvalverzamelpunten, onderzoekslaboratoria, duurzame energiecentrales en natuurlijk de tissue en verpakkingsfabrieken zelf. Op alle gebieden streeft Cascades naar de meest duurzame oplossing.

Het teruggewonnen papier wordt gewassen, ontinkt, verpulverd en opnieuw gevormd. Talrijke rapporten geven aan dat het productieproces minder energie en water vereist dan de productie van papierproducten uit nieuwe (hout)vezels. Het eindresultaat is een gerecycled product dat qua duurzaamheid, dikte en zachtheid vergelijkbaar is met nieuw papier.

over cascades tissue group

Energiebesparing door Cascades

Wat energie-efficiëntie betreft, heeft Cascades een goede voorsprong op zijn concurrenten en de markt in het algemeen. Eind 2015 was het gemiddelde verbruik van de fabrieken 9,9 gigajoule per ton verkoopbare producten, terwijl het gemiddelde van de Canadese industrie 25,76 GJ / per ton  is. Niet alleen is papier gemaakt van teruggewonnen afval energiebesparend. Cascades streeft er ook naar de fabrieken zo energiezuinig mogelijk te laten worden. Zo bezit het bedrijf eigen waterkrachtcentrales en windmolenparken in samenwerking met Boralex.

Luchtvervuiling verminderen

Cascades heeft de afgelopen jaren haar stoomketels omgebouwd van zware olie naar aardgassystemen. Naast verbeterde energie-efficiëntie hebben deze veranderingen ook de uitstoot van deeltjes, zwavelverbindingen en broeikasgassen verminderd. Van 1990 tot 2015 heeft het bedrijf de broeikasgassen tijdens de productie met 51% teruggedrongen.

Waterbesparing

De productie van papier uit gerecyclede vezels vereist veel minder water dan processen waarbij hout wordt omgezet in papiervezel. Eind 2015 bedroeg het gemiddelde waterverbruik van Cascades-fabrieken 9,9 m3 per ton verkoopbare producten, terwijl het gemiddelde van de Canadese industrie 65 m3 per ton is. Cascades bespaart dus 55.100 liter water per ton verkoopbare producten.

De aarde beschermen

Cascades bespaart ongeveer 44 miljoen bomen per jaar door het recyclen van oud papier (gelijk aan 85.000 voetbalvelden). Daarnaast zet het zich in dat het eindproduct zelf geen schadelijke impact heeft op het milieu. Zo zijn de producten van Cascades Pro® bestempeld met het Green Seal. Dit certificaat staat voor chloorvrije verwerking, energie- en waterefficiëntie en 100% teruggewonnen weefsels / waarvan minimaal 25% (tissuepapier) of 50% (handdoeken / servetten) postconsumer weefsels.