Tips om duurzamer te BBQ-en
juli 29, 2017
oliebollen
Recept: glutenvrije oliebollen
december 30, 2017

Zelfvoorzienend wonen in Nederland, het kan!

eco groen

Douchen met regenwater, koken op biogas, energie uit zonne-panelen en groentes uit eigen tuin. Steeds meer mensen kiezen voor een duurzame woonstijl.
Ook gemeenten,  projectontwikkelaars en architecten zitten niet stil. Momenteel worden er diverse eco-wijken ontwikkeld.  

We zetten er een paar op een rij:

 

De Kiem
In Arnhem ontwerpen zes groepjes architecten en kleine bouwpartijen een ecowijk met diverse typen woningen. Van Scandinavische ‘groeiwoningen’ tot zeer energiezuinige rijtjehuizen. Niet alleen is er aandacht aan het energiegebruik, ook is er gelet op ecologische bouwmaterialen en de mogelijkheid tot het verbouwen van eigen voedsel. In eigen tuin of op een buurtkavel. Klik hier voor meer informatie over deze nieuwe wijk.

 

ReGen Village
ReGen Village wordt door bedenker James Ehrlich ook wel de ‘Tesla onder de eco-dorpen genoemd. ReGen Village is een ecodorp van 100 woningen in Almere. In het project, ontwikkeld in samenwerking met het Deense architectenbureau EFFEKT wordt niet gekeken naar een individueel gebouw, maar juist naar het grote geheel. Alle woningen in het dorp zijn energiepositief, er komt een biologische voedselproductie met verticale landbouw en aqua- en aeroponics en een waste to resource systeem. Bewoners zullen hun energie, water en voedsel uit hun eigen huis en tuin halen. Daarnaast gaan ze elektrische auto’s delen en opladen, komt er een biogasinstallatie die al het niet-composteerbare huishoudelijk afval in energie en water om zal zetten en wordt er (regen)water verzameld in een opslagsysteem zodat het weer in de tuin gebruikt kan worden. Klik hier voor meer info.

 

De aardehuizen in Olst
In Olst bouwen bewoners met een duidelijke visie: bouwen, werken, wonen en leven in harmonie met de natuur, in verbondenheid met elkaar en ter inspiratie van de wereld om ons heen.
De 22 aardehuizen in Olst zijn geïnspireerd op Earthships van architect Michael Reynolds. De eerste earthships dateren van veertig jaar geleden en zijn uitvoerig getest in gebruik. Afval – waar mogelijk – en lokale bouwmaterialen – zo veel mogelijk – zijn bepalend in de bouw. Zo bestaan de muren bijvoorbeeld uit autobanden, leem en stro.  Een earthship is ontworpen om zelfvoorzienend te zijn. De constructie en combinatie van materialen zorgt er voor dat de warmte in huis goed binnen blijft. Bovendien hebben alle huizen grote ramen op het zuiden waardoor het zelfs in de koudste periode nooit kouder dan 15 graden in huis is.
Architect Michel Post van Orio Architecten heeft de uitgangspunten aangepast aan de Nederlandse situatie (neerslag, jaartemperatuur en ondergrond). Klik hier voor de website en bezoekersinfo.

 

Ecodorp Boekel
In Circulaire wijk Ecodorp Boekel wordt op duurzame wijze in alle levensbehoeften voorzien. De bewoners dragen zelf oplossingen aan voor klimaatverandering, milieuvervuiling en uitputting van hulpbronnen, in samenwerking met onze omgeving.
De circulaire wijk zal bestaan uit 30 klimaatadaptieve en klimaatpositieve huurwoningen, buurthuis, werkplaats en kantoren, met mogelijkheden voor eigen voedsel- , drinkerwater en energievoorziening, Maar ook ecologische waterzuivering en duurzame ondernemingen zullen in Boekel terug te vinden zijn.
In elk facet van onze wijk zal het circulaire een rol spelen. Klik hier voor de website en bezoekersinfo.

 

De afbeeldingen bij dit stuk zijn (van boven naar beneden) gemaakt door of eigendom van: architect Huub van Laarhoven, Flexus, Ecodorp de Kiem, ReGen Villages, Effekt en Orio Architecten


 

Ecologisch toilet(papier)

Sommige ecodorpen of ecologische woningen hebben speciale sanitaire voorzieningen, denk aan composttoiletten, sceptic tanks of toiletten die worden doorgespoeld met regenwater. 100%eco toiletpapier is uitermate geschikt voor dit type sanitair omdat het biologisch afbreekbaar is én gemakkelijk oplost. Uitproberen?

Bestel nu 100%eco toiletpapier